Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Бавен WordPress? Направете го по-бърз в 7 стъпки!

Бавен WordPress? Направете го по-бърз в 7 стъпки!

Бавен WordPress? Направете го по-бърз в 7 стъпки!

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Времето за което вашия сайт или блог се зарежда, афектира както върху вашия PageRank, така и върху bounce rate и броя на клиентите, които извършват покупка или поръчка през сайта ви. Статистиката сочи, че факторът време за зареждане е критичен, най-вече когато клиенти попадат на сайта ви при органично търсене в Google. Всички ние искаме да сме на водещи позиции в Google и инвестираме в оптимизация на сайта ни, за да го постигнем. Но какво се случва, ако вашия сайт или блог отнема прекалено дълго време за да се зареди? Например 10-15 или повече секунди?

Факт е, че интернет потребителите не обичат да чакат. И колкото повече чакат, толкова по-малък е шанса да се превърнаът във ваши реални клиенти или да си поръчат ваш продукт или услуга. В това можете да се убедите и от посочената статистиката:

conversion-rate-page-load-time

Не карайте клиентите ви да чакат, а последвайте нашите 7 съвета как да направите вашия WordPress блог по-бърз от конкурентите!

Качвайте малки по размер картинки

Освен че е важно, картинките, които използвате в блога си да бъдат ваши авторски, е добре те да бъдат максимално малки по размер, за да не натоварват блога ви. Когато създавате картинка или банер с Photoshop използвайте функцията “Save for web”, която ще създаде оптималното отношение между качество и големина на файла. Друга полезна опция е да използвате WordPress плъгин. Ние препоръчваме WP Smush.it, който автоматично ще оптимизира всяка картинка, която качвате в блога си.

Използвайте кеширащ плъгин

Ако вашият WordPress блог или сайт е бавен, убедете се, че използвате кеширащ плъгин. Има множество опции, но една от най-добрите е W3 Total Cache, която е безплатна и наистина ефективна.

W3 Total Cache намалява статичните файлове (CSS, JavaScript), кешира .php файловете, както и ви преедоставя CDN съпорт.

Намалете броя на заявките отправяни към базата данни

Важно е да ограничите до минимум ненужните заявки, които се отправят към вашата база данни. За да го направите на първо място трябва да знаете колко заявки вашия блог отправя за изпълнение към базата данни за да визуализира определена страница. За да разберете това е необходимо да поставите показания по-долу код във файла functions.php – в директорията wp-content/themes/your-theme-name/functions.php

След като го направите, във фуутъра на сайта си ще видите информация за броя на отправяните заявки, колко време отнема всяка една от тях, както и за колко време се зарежда всяка страница от сайта ви.

add_action( ‘wp_footer’, ‘tcb_note_server_side_page_speed’ );

function tcb_note_server_side_page_speed() {

date_default_timezone_set( get_option( ‘timezone_string’ ) );

$content  = ‘[ ' . date( 'Y-m-d H:i:s T' ) . ' ] ‘;

$content .= ‘Page created in ‘;

$content .= timer_stop( $display = 0, $precision = 2 );

$content .= ‘ seconds from ‘;

$content .= get_num_queries();

$content .= ‘ queries’;

if( ! current_user_can( ‘administrator’ ) ) $content = „<!– $content –>“;

echo $content;

}

Имайки пълна информация за всички заявки, които се отправят към сайта ви, ще можете да видите кои са ненужните такива. Проверете колко и какви плъгини използвате.

.htaccess кеширане

Ако не можете или не искате да използвате кеширащ плъгин във вашия WordPress сайт, кеширането на .htaccess може да бъде вашето решение. С него драстично ще повишите скоростта на сайта си. Необходимо е само да поставите показания по-долу код в .htaccess файла, локализиран в главната директория на WordPress файловете.

# 1 YEAR

<FilesMatch "\.(ico|pdf|flv)$">

Header set Cache-Control "max-age=29030400, public"

</FilesMatch>

# 1 WEEK

<FilesMatch "\.(jpg|jpeg|png|gif|swf)$">

Header set Cache-Control "max-age=604800, public"

</FilesMatch>

# 2 DAYS

<FilesMatch "\.(xml|txt|css|js)$">

Header set Cache-Control "max-age=172800, proxy-revalidate"

</FilesMatch>

# 1 MIN

<FilesMatch "\.(html|htm|php)$">

Header set Cache-Control "max-age=60, private, proxy-revalidate"

</FilesMatch>

Използвайте CDN

Знаете ли, че между 80% и 90% от времето за реакция и зареждане на вашия сайт към потребител се изразходва в сваляне на всички компоненти от страницата? Снимки, скриптове, стилове, могат да отнемат доста време, за да бъдат свалени на машината на клиента ви.

CDN – Content Delivery Network е група от уеб сървъри, позиционирани в множество локации, за да дистрибутират по-ефективно съдържание към вашите потребители. Препоръчваме ви CloudFlare CDN. Използван заедно с плановете за споделен хостинг, CloudFlare прави сайтовете ви удобни, лесни и бързи за навигация. Ако има нещо по-хубаво от услугата, която пести време, нерви и средства и оставя приятно усещане за клиентите, то това е безплатната услуга, която го прави. Да, CloudFlare е безплатна за наши клиенти, ползващи споделен хостинг.

Ограничете HTTP заявките

За да намалите времето, за което се зарежда вашата страница трябва да намалите и броя на HTTP заявките. Можете да го направите като:

  • намалите броя на JavaScript файловете
  • намалите броя на CSS файловете
  • намалите броя и размера на снимките в сайта

Ако използвате W3 Total Cache, не е необходимо да се притеснявате за JavaScript и CSS файлове, тъй като плъгина ги ограничава за да намали реалните HTTP заявки.

Колкото до снимките по сайта или блога ви, можете да се възползвате от техниката CSS sprites. При нея няколко малки картинки се групират в една голяма, за да се отправя само една единствена HTTP заявка.

Използвайте надежден и сигурен уеб хостинг

Не на последно място е добре да можете да разчитате на вашия хостинг доставчик. Доверявайки се на ICN.Bg, ние ви гарантираме 99.99% uptime на хостинг услугата!

Етикети: #google #ueb-hosting #blog #javascript #content-delivery-network #wp-smush-it #css-sprites #htaccess-keshirane #pagerank #cloudflare-cdn #http-zayavki #w3-total-cache #keshirasht-plagin #htaccess-fajl #photoshop #css-fajlove #sajt #css #wp-content #cdn #wordpress #javascript-fajlove

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе