8 съвета как да подготвите онлайн магазина си за предстоящите празници

Навън вече застудява и виждаме първата празничната украса, с която магазините са заредени. Колкото и да не ни се вярва, наближават коледните празници. Освен с топли чувства, шейни и сняг, хората свързват декември месец с подаръци, черни петъци, коледни базари, разпродажби и намаления. Празничният сезон е най-натовареното време от годината за онлайн магазините и търговците - да, говорим за вашия сайт! През този период собствениците на онлайн бизнес трябва да направят всичко по силите си да успеят да се справят с празничния наплив и да останат винаги една стъпка пред конкуренцията. Вашият онлайн магазин готов ли е за голямо интернет внимание? Ако все още не знаете как да се подготвите за празничните дни, можете да прочетете нашите 8 съвета.

**

1-tЗапасете се с артикули!** Ако смятате да пускате големи намаления на определени стоки, е добре предварително да се запасите с достатъчни количества от тях, за да не виждат вашите клиенти разочароващото съобщение: „Out of stock” или иначе казано „Няма наличност“.

**

2-tОсигурете персонал!** Мотивацията на клиентите рязко спада, когато не могат да се свържат с Ваш служител, не получават съобщение, че стоката е изпратена или не знаят какво се случва с тяхната поръчка. Подсигурете се като наемете допълнителен персонал или направете работния график на Вашите служители достатъчно гъвкав, за да могат всички поръчки да бъдат обслужени. За да не отидат вашите клиенти при "врага".

**

3-tСъобразете маркетинговата си кампания с възможностите си!** Една мащабна маркетингова кампания, която има за цел да доведе повече клиенти към Вашия онлайн магазин, е неефективна, ако не можете да отговорите на големия брой заявки и сайтът ви не издържи на трафика.

.

4-t

Оптимизирайте сайта си! Ако вашият сайт се отваря много бавно, не се отваря добре през мобилно устройство или съдържанието в него не отговаря на търсенето на клиента, мотивацията му за покупка рязко спада. Според проучване на Akamai 47% от потребителите очакват сайтът да се отвори до 2 секунди, а 40% от потребителите ще затворят сайт, който се отваря над 3 секунди. Проучването още показва, че 1 секунда забавяне на сайта може да Ви струва до 7% пропуснати продажби. Освен да се отваря бързо, обърнете внимание и на дизайна на сайта си. Той трябва да е добре изглеждащ, оптимизиран, интуитивен и функционален. Направете потребителското преживяване невероятно и вероятността клиентите да се върнат при Вас ще се повиши.

5-t

Коя е най-свежата Ви оферта? Сложете най-атрактивните си промоции на началната страница в атрактивно изглеждащи банери, които да се въртят един след друг. Но не ги оставяйте да стоят просто така, а допълнете към тях и линкове, които да препращат към подстраници, където клиентите могат да научат повече за желаната промоция. Слагайки офертата на началната страница, тя ще достигне до възможно най-голяма аудитория и ще привлечете вниманието на клиентите Ви върху това, което искате да продавате най-много.

6-t

Сигурно онлайн пазаруване? Има начин - със SSL серификат! SSL сертификатът е силно препоръчителен за онлайн магазини и всички сайтове, които съхраняват и обработват клиентска и финансова информация, кредитни карти и банкови сметки. SSL сертификатът е полезно допълнение към Вашия сайт, той ще даде на клиентите Ви по-голяма сигурност и доверието им към онлайн магазина и най-вече към онлайн разплащанията в него ще се повиши.

7-t

Подсигурете ресурсите си! Не оставяйте празниците да Ви хванат неподготвени. Осигурете достатъчно ресурси на хостинг плана си, които да позволят в пиковите моменти, когато посещаемостта и заявките са най-много и най-силни, сайтът Ви да издържи на натоварването и да нямате downtime и пропуснати ползи.

Можете да използвате безплатната услуга CloudFlare, която ние от ICN.Bg внедрихме за нашите клиенти на споделен хостинг и която ще позволи да се кешира статичното съдържание на сайта Ви на сървърите на CloudFlare с над 60 точки на присъствие по цял свят. Така ще сте сигурни, че Вашият сайт винаги ще се отвори и клиентите Ви няма да виждат демотивиращите съобщения "ERROR 404: Page not found" или "ERROR 500: Internal server error".

Друго решение на проблема с трафика към сайта Ви е да преминете на Cloud хостинг, който освен множеството предимства, които притежава, позволява хостинг услугата да се скалира автоматично, когато сайтът има нужда от повече ресурси.

8-t

Ние сме насреща! Екипът на ICN.Bg подготвя един нов уебинар. След двата успешни уебинара, които организирахме и които засегнаха 2 много важни теми: за комуникационните проблеми в бизнеса и за онлайн сигурността, ние сме готови за ново предизвикателство. Очаквайте в най-скоро време нашия нов уебинар, който ще се фокусира върху проблемите на онлайн магазините по празниците. Ние ще подготвим за Вас практически съвети и решения, които са подходящи за всеки онлайн бизнес.

Не пропускайте тези важни 8 стъпки, които ще направят онлайн магазина Ви по-атрактивен и посещаем по време на коледните празници. Още за подобряване на онлайн пазаруването можете да видите в нашия checklist.

Етикети: #sigurnost #optimizatsiya #koledni-praznitsi #razprodazhbi #cloudflare #onlajn-pazaruvane #sajt #cheren-petak #cloud #resursi #ssl #onlajn-magazin