6 мита за cloud-a

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Благодарение на своята популярност, cloud технологиите се превърнаха от модерна, надеждна и търсена технология в обект на множество обществени дебати и спорове. През последната година, пазарът на публични клауд услуги достигна своя върхова стойност от 15.1 млрд. долара според проучване на Technology Business Research. Това представлява увеличение с почти 25% спрямо предходната година, а в допълнение пазарът не показва дори и минимален знак за забавяне на растежа. Заедно с интензивния растеж обаче, се задълбочава липсата на достатъчно качествена и достоверна информация за клауд технологиите и се раждат все повече клауд митове. Нека заедно развенчаем най-често срещаните от тях!

1Необходимо е да си ИТ гуру, за да използваш клауд

Проучване, проведено от CITRIX показва, че един от всеки пет американци се е преструвал, че знае какво е клауд, когато е бил запитан. Друг е въпроса, че при проучването 51% заявяват, че не знаят какво е клауд, въпреки всъщност 95% го използват почти всеки ден.

Клаудът всъщност е движещата сила на много системи за онлайн банкиране, имейл доставчици, социални мрежи, програми за онлайн съхранение на снимки, музика и др. Основната концепция при клауда е, че съдържанието и информацията могат да бъдат достъпнo отдалечени, само посредством интернет връзка. Това е и основната ценност, която той предоставя – мобилност и гъвкавост. За индивидуалните потребители клаудът означава, че могат да достъпят файловете си през всяко устройство и от всяка локация. За бизнеса означава, че всяка компания може да се възползва от практически неограничени технологични ресурси, които някога са били достъпни само за компании разполагащи с милиарди. А като допълнително предимство все повече хостинг компании предлагат управляем клауд.

И да, това означава че определено не е необходимо да сте завършили Масачузетският технологичен институт, за да използвате клауд. Думата „облак“ е само метафора и всъщност нищо не се случва в облаците, така че не е нужно и да сте в перфектна физическа форма.

2Клаудът е само мода

Въпреки, че думата клауд стана особено популярна и използвана през последните няколко години, всъщност нито концепцията, нито технологията, стоящи зад клауда са толкова нови. Идеята, че компютрите трябва да се организират така, че една информация да бъде достъпна от много локаци, както и възможността големи ресурси да бъдат достъпни и за малките компании датира от 1961 г., когато компютърния учен Джон Маккарти говори за това на стогодишнината на гореспоменатия Масачузетски технологичен институт. С достигането на зрялост на интернет и все по-масовото му разпространение, гореописаната визия станала все по-привлекателна и практична. Salesforce.com започнали да използват клауда още през 1999, а Amazon го предложили публично през 2002. У нас технологията е достъпна от 2011 г., благодарение на най-голямата хостинг компания ICN.Bg. Така че клауда не е само мода, а концепция развивана почти 15 години, в която инвестират едни от най-големите компании в света. Това означава, че и вие смело можете да се гмурнете в него! А облачната прогноза на McKinsey показва, че икономическото влияние на клауда ще е в размер от 1.7 до 6.2 трилиона долара до 2025.

3Клаудът не е сигурен

Главното опасение, спиращо множество компании да използват клауда е опасението в неговата сигурност. Когато хората говорят за сигурност, те идентифицират кражба на информация, лични и банкови данни, malware, phishing. Да, последното нещо, което и вие бихте искали някой да достъпи конфиденциалната информация на вашата компания. Смятате ли, че вашите лични компютри за по-сигурни от клауд инфраструктурата? Всъщност не, на първо място поради факта, че клауд доставчиците инвестират много повече в сигурност отколкото по-малките компании, използващи собствени решения. Клауд платформата е изолирана мрежа с ограничен достъп. Тя предоставя многопластова сигурност като всеки клиент е строго изолиран от останалите използващи платформата. Защитната стена на клауд платформата, която ICN.Bg използва например е на 4 нива - Network/infrastructure защитна стена, Hypervisor защитна стена, CIM защитна стена, Virtual machine защитни стени. В допълнение всеки акаунт се защитава и на софтуерно ниво.

4Клаудът не е надежден

Всички сме чували истории за големи клауд доставчици, които са паднали през 2013. Ако трябва да бъдем честни, дори клауд услугата предполага известен даунтайм, поне по време на предвидени профилактики, които ще подобрят качеството на услугата. Разбира се не даунтайм като Amazon.com, който загуби милиони от продажби за даунтайм от около половин час през Август 2013 или Yahoo, който има доста серииозен проблем в доставянето на имейли.

Cloud hosting всъщност е много по-надежден, от която и да е друга хостинг услуга. ICN.Bg осъществява постоянен 24/7 мониторинг на услугата, както и е подсигурила изключително стабилна self-healing инфраструктура. Допълнително предимство са load balancer- ите – специална система, която разпределя натоварването между всички физически сървъри. Когато два или повече сървъра оперират като клъстър, виртуалните машини могат лесно да се мигрират между физическите. Ако системата регистрира проблем с някой от физическите сървъри, виртуалните машини работещи на него веднага ще продължат безпроблемната си работа на друг сървър – хипервайзор.

5Клаудът е скъпа услуга

Използвайки клауд вие всъщност спестявате. Да, колкото и странно да ви звучи, това е така, защото плащате само ресурсите, които използвате. Ако решите да закупите физическа машина или да наемете такава, вие заплащате цялата машина, въпреки, че много често нямате нужда от толкова голям ресурс. Но го правите, за да подсигурите бъдещите нужди на проекта си. Използвайки клауд, във всеки един момент можете да скалирате ресурсите на виртуалния сървър. Независимо дали имате нужда от по-голям или по-малък капацитет.

6Клаудът се използва само за хостване на уебсайтове

Голяма част от хората използват клауд сървър за хостване на обикновен уебсайт, който очакват да достигне пиков трафик или в даден момент да стане особено популярен. Да, клаудът е особено подходящ за такива случаи, но можете да го използвате и в много други направления. Например, за да разположите ERP, CRM, BI система на него, или пък да инсталирате счетоводната си програма или софтуер за изчисления директно в клауда.

Тук е мястото обаче да отбележим, че има случаи, когато нает или собствен сървър може да бъде и ценово по-привлекателно решение. Всичко зависи от нуждите на бизнес проекта, който трябва да бъде оценен правилно.

Нашите "ловци на митовете" развенчаха цялата истина за Клауд технологията.

infografic

Етикети: #cloud #icn #server #crm #malware #cloud #tehnologii #erp #phishing

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе